Hur sköter man sina solceller vintertid?

okt 17, 2023

I genomsnitt producerar en solpanel endast 5 procent av sin totala årsproduktion säga att mellan november och februari. Resten produceras under de ljusare månaderna. Ju längre norrut man befinner sig, desto mindre el produceras under vintern på grund av den lägre solinstrålningen och större mängder snö.

Olof rekommenderar att inte skotta bort snön från taket eftersom det finns en risk att man skadar solcellerna och istället rekommenderar att låta snön smälta naturligt på grund av att elproduktionen är ändå så blygsam. Han påpekar dock att det finns några tricks som kan användas för att maximera elproduktionen även under vintermånaderna.

– “För de som bor i norra Sverige är det klokt att undvika att placera solpaneler längst ned på taket, närmast takfoten. Det är där snödrivor ofta ansamlas och ligger kvar, vilket kan resultera i minskad elproduktion när dagarna blir längre på våren. Dessutom kan detta innebära en betydande påfrestning på solpanelerna när blöt snö samlas.”

Om du är intresserad av solceller i Kungsbacka, kontaka oss så vi fram en kostnadsfri offert.

DH Elkoncept AB
DH Elkoncept AB
24 Google recensioner
Joel Göransson
Joel Göransson
2023-12-13
Jobbar som projektledare inom solenergi. Samarbetar en del med DH. Väldigt duktiga installatörer, lösningsorienterade, professionella. Ännu inte stött på något som DH inte löser! Grymma killar!
Patrick Flygare
Patrick Flygare
2023-12-12
Vi anlitade Olof på DH El koncept och vi är jättenöjda med deras service och kunskap, dom kom med förslag och lösningar, har bara gott och säga om detta företag
Henrik Nyman
Henrik Nyman
2023-10-26
Olof är en duktig elektriker, intresserad, kunnig och pedagogisk. Snygg installation av el till luft/vattenvärmepump, fläkt i kök samt tidsstyrning med plejd av pump till vvc. Hoppas få kunna anlita fler gånger.
Karin Hallgren
Karin Hallgren
2023-08-25
Gabriel gjorde installation av batterilager på ett proffsigt och bra sätt. Installationen skedde också nära inpå beställning - trots sommartid. Lätt att ha kontakt med och följde upp att allt var till belåtenhet. Rekommenderas.
Pierre Lavaine
Pierre Lavaine
2023-07-25
Gabriel och Olof installerade växelriktare och batterilager i 2 etapper. Det blev riktigt rent och snyggt! Dessutom är de jättetrevliga, ställer och svarar på frågor så att man som kund får det bästa utfallet av jobbet. Så nästa blir byte av elcentral.
oliver boström
oliver boström
2023-07-13
Tomas Rosenholm
Tomas Rosenholm
2023-07-13
Väldigt nöjd med installationen.
Harald Eide
Harald Eide
2023-07-04
Extremt proffsig och inte minst trevlig. Samtidigt är det inte fel när det är närinstallerat och jag kan bara ge mina starkaste rekommendationer.
Jonatan Wadman
Jonatan Wadman
2023-06-28
Jättefin hjälp med inkoppling av luftvärmepump. Tydlig och bra information. kan rekommenderas.
Anders Nilsson Wilcken
Anders Nilsson Wilcken
2023-06-22
Installation av solel, energilager samt laddare för elbil. Fint utfört arbete