De 10 vanligaste elfelen i hemmet

apr 24, 2024

Elektricitet är överallt och driver nästan allt i vårt dagliga liv. Vi har kommit långt från tiden då den var en lyxvara för få. Men med dess ökande användning kommer också nackdelar. Trots dess fördelar möter vi fortfarande vanliga elfel, även inom våra hem. Idag ska vi titta på de 10 vanligaste elfelen i hemmet.

1. Lampor som inte riktigt fungerar

Ett av de vanliga elfel som du förmodligen har upplevt i ditt hem är kampen med dina glödlampor. Ibland kan det kännas som om oavsett vad du försöker är lamporna i ditt hem aldrig perfekta.

De kan vara för svaga eller för starka. Detta kan bero på att effekterna inte är desamma över hela ditt hem. Det kan också bero på att det finns en dålig neutral anslutning.

De kan flimra ibland. Detta är ofta ett tecken på att det finns felaktig ledning. Denna felaktiga ledning kan vara farlig och bör åtgärdas så snart som möjligt. Men innan du ringer en elektriker för felaktig ledning, se till att du kontrollerar att lampan är ordentligt skruvad, detta kan också orsaka flimrande.

Att lamporna brinner ut ofta, kan bero på flera saker, inklusive att du köpte en dålig förpackning av glödlampor, effekten är för hög eller det finns dålig ledning på huvudkretsen.

2. Reguljära / Frekventa strömsvängningar

Strömsvängningar kan orsakas av alla möjliga faktorer inklusive vinterstormar, något med elbolaget eller till och med skadade kraftledningar. Dessa svängningar kan vara otroligt irriterande eftersom de troligen får dina lampor att slockna eller din TV att snabbt tända och släcka. Åska kan vara en stor orsak i dessa situationer och är ofta den skyldige bakom en strömsvängning. Men om du upplever svängningar utan åska kan du behöva undersöka runt lite. Ibland kan billiga elektronikprodukter orsaka svängningar. Det rekommenderas också att du skaffar överspänningsskydd för att skydda dina elektronikprodukter.

3. Överbelastade uttag

Om du har många elektriska apparater, vilket du förmodligen har eftersom vi alla har det, kan överbelastade uttag vara ett bekymmer. Att koppla in din dator, TV, Xbox och soundbar i ett enda uttag är ingen bra idé. Överbelastning av ett uttag inträffar när mängden ström som strömmar till en apparat eller enhet överstiger vad den kan hantera. Detta kan enkelt åtgärdas genom att koppla mindre apparater till samma uttag.

4. Sänkningar och dipp i ström

Strömsänkningar och dipp är kusiner till strömsvängningen. Dessa inträffar när det finns ett kortvarigt fall i spänning. Dessa dippar och svängningar får inte strömmen att gå ut helt, men kan snarare få dina lampor att dämpas en sekund. Dessa kan inträffa när du har felaktiga små apparater inkopplade (köp inte elektronik på loppmarknaden). Det kan också inträffa om du har för många stora apparater som använder all el i ditt hem.

5. Elektriska stötar

Detta är kanske inte så vanligt för er som bor i nyare hem. Dagens elektriska koder och standarder är mycket högre än de var för flera år sedan. Det är mycket mindre vanligt att få en elektrisk stöt i ett nytt hem. Men äldre hem med äldre elektriska system kan vara orsak till oro. Dålig isolering och ojordad ledning är ofta bovarna i äldre hem. Om du kopplar in en apparat och får en stöt när du slår på apparaten kan det vara apparaten. Vi föreslår att du kopplar in en annan apparat i samma uttag, om du fortfarande får en stöt är det ett problem med din ledning och då är det dags att kontakta oss på DH Elkoncept AB.

6. Höga elräkningar

Höga elräkningar, något som ingen av oss vill ha. Att behöva betala mycket pengar på din elräkning varje månad är inte roligt, men vad kan orsaka det? Här är några skäl till att din elräkning kan vara högre än nödvändigt.

  • Identifiera apparater som kan orsaka strömsvängningar
  • Byta till en elleverantör som är billigare
  • Koppla ur apparater som inte används
  • Åtgärda eventuella felaktiga ledningar

7. Jordfelsbrytare som ofta löser ut

Här är grejen med att jordfelsbrytare löser ut – det är inte något du vill ska hända, men det är faktiskt något bra. Låt oss förklara. Om din brytare löser ut ofta kan det vara ett tecken på att det finns ett större elektriskt problem. Men, att brytaren löser ut är faktiskt något bra. Det betyder att det är för mycket kraft i en uttag och att den stängs av innan något farligt kan hända. Försök använda färre apparater samtidigt och se om det hjälper. Om din brytare fortfarande löser ut, överväg att ringa oss för att få hjälp.

8. Överkopplad elektrisk panel

En överkopplad elektrisk panel kan vara farligare än de tidigare nämnda överbelastade uttagen. Faktum är att din elektriska panel är utformad för att rymma ett visst antal elektriska kretsar. Du bör kunna identifiera detta antal genom att öppna din panel och se antalet strömbrytare. Om du har för många saker anslutna till din elektriska panel, kan du ha ett problem. Inte bara är detta farligt, men i vissa fall är det faktiskt mot Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Om du är orolig för att detta kan vara ett problem bör du ta kontakt med en expert att kontrollera allt. Kontakta oss på 070 076 04 76.

9. Strömbrytare som inte fungerar

Om du upptäcker att dina strömbrytare inte slår på dina lampor helt eller inte alls, kan du ha ett problem. Detta är ofta ett tecken på att det elektriska arbetet i ditt hem inte gjordes på rätt sätt. Det kan också betyda att utrustningen och produkterna som används inte är av bästa kvalitet. Om du är i ett nytt hem och strömbrytaren inte verkar göra något kan det vara så att den inte är ansluten eller att enheten har tagits bort. Om du är orolig över detta och vad orsaken kan vara, ring oss så hjälper vi dig.

10. Oskyddad kopplingsdosa

Kopplingsdosan är en dosa i ditt hem som rymmer många kablar. Dessa kablar är viktiga och också potentiellt farliga om de är fransade eller skadade. Om din kopplingsdosa inte har ett lock, vilket den borde ha, kan det vara en fara.


Är du orolig att ditt hem har elektriska problem? Kontakta oss

Alla dessa problem kan åtgärdas antingen genom enkla justeringar eller med hjälp av en auktoriserad elektriker. Våra auktoriserade elektriker är alltid redo att utföra elinstallationer av hög kvalité på kort varsel och ser till att du blir nöjd med alla dina elektriker behov. 

Bara att ringa oss på 070 076 04 76.

DH Elkoncept AB
DH Elkoncept AB
24 Google recensioner
Joel Göransson
Joel Göransson
2023-12-13
Jobbar som projektledare inom solenergi. Samarbetar en del med DH. Väldigt duktiga installatörer, lösningsorienterade, professionella. Ännu inte stött på något som DH inte löser! Grymma killar!
Patrick Flygare
Patrick Flygare
2023-12-12
Vi anlitade Olof på DH El koncept och vi är jättenöjda med deras service och kunskap, dom kom med förslag och lösningar, har bara gott och säga om detta företag
Henrik Nyman
Henrik Nyman
2023-10-26
Olof är en duktig elektriker, intresserad, kunnig och pedagogisk. Snygg installation av el till luft/vattenvärmepump, fläkt i kök samt tidsstyrning med plejd av pump till vvc. Hoppas få kunna anlita fler gånger.
Karin Hallgren
Karin Hallgren
2023-08-25
Gabriel gjorde installation av batterilager på ett proffsigt och bra sätt. Installationen skedde också nära inpå beställning - trots sommartid. Lätt att ha kontakt med och följde upp att allt var till belåtenhet. Rekommenderas.
Pierre Lavaine
Pierre Lavaine
2023-07-25
Gabriel och Olof installerade växelriktare och batterilager i 2 etapper. Det blev riktigt rent och snyggt! Dessutom är de jättetrevliga, ställer och svarar på frågor så att man som kund får det bästa utfallet av jobbet. Så nästa blir byte av elcentral.
oliver boström
oliver boström
2023-07-13
Tomas Rosenholm
Tomas Rosenholm
2023-07-13
Väldigt nöjd med installationen.
Harald Eide
Harald Eide
2023-07-04
Extremt proffsig och inte minst trevlig. Samtidigt är det inte fel när det är närinstallerat och jag kan bara ge mina starkaste rekommendationer.
Jonatan Wadman
Jonatan Wadman
2023-06-28
Jättefin hjälp med inkoppling av luftvärmepump. Tydlig och bra information. kan rekommenderas.
Anders Nilsson Wilcken
Anders Nilsson Wilcken
2023-06-22
Installation av solel, energilager samt laddare för elbil. Fint utfört arbete